Voedsel
Hieronder enkele initiatieven van aan de Werkgroep Voetafdruk Nederland verbonden organisaties, die pogen het voedseldeel van de Voetafdruk te verkleinen. De belangrijkste compononent is de "eiwittransitie", een overgang naar meer plantaardig voedsel.
Smaackmakers inspireert groepen en bedrijven richting een duurzamer voedselpatroon- en syteem.
Lees verder...
Dat doen we met onze interactieve infotainment-events, de Smaackmaker Experience. Hierin combineren we duurzaam eten met kennis over duurzaam eten in een rollercoastertrip langs de belangrijkste voedselthema's. Quizvragen, filmfragmenten, interactie en een goede dosis humor en innovatieve, lekkere bites en gerechten. Dat zijn de ingrediënten om mensen te inspireren en eerste stappen te laten zetten naar duurzamer voedsel.
Daarnaast geeft Smaackmakers advies en begeleiding bij de verduurzaming van (bedrijfs)restaurants. Beginnend met een scan van het huidige assortiment en bekendmaken met nieuwe producten en leveranciers, tot aan communicatie en workshops voor keukenpersoneel.
In onze activiteiten staat de impact van ons voedsel centraal. De voetafdruk in CO2, dierenwelzijn, biodiversiteit en eerlijke handel zijn aspecten aan de hand waarvan we vertellen hoe we met onze vork iets kunnen doen voor de wereld.
Natascha Kooiman, www.smaackmakers.nl
Voetprint Cooking®? Wil jij graag weten wat de milieubelasting is van wat jij kookt? Dorien Soons geeft met haar boek/blog je tips om `zuiniger` te koken door bewuster ingrediënten te kiezen.
Lees verder...
Bereken de voetafdruk per recept. Geniet van 100 recepten voorzien van een symbolische voetprint. (Ieder voetje is een onsje CO2, daarbij is gekeken naar de CO2-uitstoot tijdens de productie van voedingsmiddelen - van het land tot aan de winkel).
34% van onze veel te grote voetafdruk is voedsel-gerelateerd. Door andere keuzes te maken tijdens het boodschappen doen, kan deze voetafdruk gemakkelijk worden gehalveerd.
Met haar CO2-meetlat trekt Dorien het land door en legt de boodschappen langs de lat. Op een simpele wijze toont ze de verschillen tussen de CO2-uitstoot van je boodschappen. Van boontjes uit Kenia tot boontjes uit de Nederlandse kas, tot boontjes uit blik.
Dorien Soons, http://www.voetprintcooking.nl |