Home
Introductie
Diverse Maten
Uw Voetafdruk
Nieuws
Gemeenten
Tips
Rapporten
Gemeenten
Materiaal

Voor reacties kunt u met de De Kleine Aarde contact opnemen: info@dekleineaarde.nl of via Postbus 151, 5280 AD Boxtel.
 

Nieuws... op de voet gevolgd

oktober 2004
-
Special Announcement LPR 2004
     
augustus 2004
-
Nieuws Global Footprint Network
     
januari 2004  -  Ecological Footprint Network
   -  Eco centra intermediair milieuvraagstukken
   -  Eco-insurance rekent met Footprint
   -  Pleidooi voor Footprint belasting en label
   -  PNAS artikel nu beschikbaar
     

- Nieuws van oktober 2004 -

Nieuws Global Footprint Network

At a special event in the 'Palais des Nations' of Geneva, Switzerland, WWF International today released its fifth Living Planet Report using scientific analysis provided by Global Footprint Network. Using the Ecological Footprint, a measure of human demand on the planet's ecological assets, the Living Planet Report 2004 offers important information for reversing current trends.

Voor meer, klik hier.


 

- Nieuws van augustus 2004 -

Nieuws Global Footprint Network

Welcome to the first edition of Footprint Network News. The mission of the Global Footprint Network is to support the transition to a sustainable economy by advancing the Ecological Footprint, a tool that makes sustainability specific. This edition of Footprint Network News focuses on our new organization's mission and progress to date. Future editions will highlight the exciting work of our partners and report on major events in the world of Ecological Footprinting.

Voor meer, klik hier.


 

- Nieuws van januari 2004 -

Ecological Footprint Network: wereldwijde consensus over de Voetafdruk berekening

Er word gewerkt aan het ontwikkelen van een wereldwijd gestandaardiseerd voetafdruk model. Dit om te voorkomen dat de populariteit van het model zichzelf ondergraaft met de variaties die her en der worden ontwikkeld en toegepast. Het model is een nuttig instrument om duurzaamheid meetbaar te maken en politieke beslissingen in de context van planetaire beperkingen te plaatsen. In maart op de Gaunting Meeting in Wales zal door het Ecologisch Footprint Network de visie worden gepresenteerd. www.ecofoot.net

Terug naar boven

Eco centra intermediair tussen wetenschappelijke en populaire benaderingen van milieuvraagstukken

Van januari tot oktober 2003 werd het door de Europese Unie gesubsidieerde Ecolink project uitgevoerd. In vier workshops met 200 experts werd de rol van Eco centra, demonstratie centra op milieugebied, geïnventariseerd in duurzaamheids ontwikkeling. Zo werd in de eerste workshop, gehouden op De Kleine Aarde in Nederland, geïnventariseerd wat de mogelijkheden en beperkingen zijn van Eco centra als centra voor onderzoek, ontwikkeling en implementatie van nieuwe technologische en gedragswetenschappelijke duurzaamheids ontwikkeling. Een conclusie was dat zowel Eco centra als de wetenschap belang kunnen hebben bij een samenwerking: praktisch onderzoek in Eco centra zou kunnen leiden tot ontwikkeling van belangrijk wetenschappelijk milieu onderzoek en wetenschappelijk onderzoek zou praktisch voorgesteld kunnen worden aan bezoekers van Eco centra en zo geïmplementeerd kunnen worden in de samenleving. Meer conclusies van dit project en de vier workshops zijn te vinden op www.ecosites.net.

Terug naar boven

Eco-insurance rekent met Footprint

Er is een belangwekkend nieuw model ontwikkeld om ecologische schade in de toekomst te voorkomen. Het model heet ‘Eco-Insurance’ en er wordt gedacht aan het betalen van een preventiepremie om wereldwijd duurzame projecten te financieren. In principe worden de berekeningen met de Voetafdruk gemaakt. Belangstellenden kunnen bij het Institute for Environmental Security in Den Haag het ‘Consultation Paper’ met de titel ‘Eco-Insurance for a Sustainable Future’ aanvragen via info@envirosecurity.org.

Terug naar boven

Pleidooi voor Footprint belasting en label

Op de site www.voetenbank.nl is nu het artikel te vinden dat De Kleine Aarde indiende voor het debat en project over de Duurzame Markt, van de Stichting Natuur & Milieu. De bijdrage gaat over eerlijke concurrentie en een belasting op producten en diensten voor het beslag dat ze leggen op energie en ruimte. Eind 2003 vond het debat plaats in Leiden. Het artikel is te vinden onder het kopje ‘Materiaal’ op de website en kan van daar ook worden gedownload.

Terug naar boven

PNAS artikel nu beschikbaar

Belangrijk voor de ontwikkeling van het Voetafdruk model was de publicatie van het zogenaamde PNAS artikel. Onder de titel ‘Tracking the ecological overshoot of the human economy’ verscheen in juli 2002 een artikel van 6 pagina’s over de Voetafdruk in de ‘Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America’, kort PNAS genaamd. Volgens kenners een doorbraak voor het Voetafdrukmodel. Het Living Planet Report 2002 van het Wereld Natuur Fonds is het eerste rapport dat op basis van het vernieuwde model is gemaakt. Het PNAS artikel is ook te vinden onder ‘Materiaal’ op de website www.voetenbank.nl en kan worden gedownload.Voor de berekeningen en de spreadsheet wordt verwezen naar de PNAS website, www.pnas.org.

Terug naar boven