Quoteren van schaarse delfstoffen
Op 17 oktober 2016 promoveerde Theo Henckens bij de Universiteit Utrecht op een proefschrift over het veilig stellen van schaarse delfstoffen.
Het gaat om metalen waarvan de voorraden zeker niet onuitputtelijk zijn. Nog afgezien van de energetische en monetaire kosten om ze te winnen. Die worden voor veel delfstoffen steeds hoger.
De toptien schaarse delfstoffen zijn Antimoon, Goud, Zink, Molybdeen, Renium, Koper, Chroom, Bismut, Morium en Tin, met een geschatte voorraad tussen 30 jaar en 300 jaar.
Henckens gaat uit van duurzame productie wanneer er voor minstens 1000 jaar van de delfstof nog gewonnen kan worden. Dat betekent dus voor deze tien en nog enkele andere delfstoffen dat de winning aan banden gelegd moet worden.
Quoteren
Hij pleit daarom voor een quoteringssysteem op twee manieren: - Een (dalend) productiequotum voor grondstoffenlanden. Gespreid over een langere periode brengen grondstoffenlanden hun gezamelijke productie omlaag tot een niveau dat duurzaam/houdbaar genoemd kan worden. Deze landen worden daarvoor gecompenseerd. De productielanden mogen de quota onderling verhandelen.
- Distributie van de geproduceerde hoeveelheid schaarse grondstof over de landen van de wereld naar rato van inwoneraantal. Dat zal betekenen dat arme landen in eerste instantie veel meer ontvangen dan ze nodig hebben. Het overschot mogen ze verhandelen, waardoor het systeem eerlijk wordt.
Lees het: proefschrift van Theo Henckens
.
Link met het Voetafdrukmodel
Helaas zijn schaarse metalen niet in het Voetafdrukmodel opgenomen, dat is een van de tekortkomingen van het model.
Deze quoteringsvoorstellen vormen daarom een zeer belangrijke aanvulling op de voorstellen van de Werkgroep Voetafdruk Nederland betreffende het link(/onzevoetafdruk/quoteren/index.html, quoteren van CO2 of Voetafdruk). |